Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Οταν μια ιδιοφυία ασχολιόταν με έναν καταψύκτη

Το ψυγείο του Αϊνστάιν -Οταν μια ιδιοφυία ασχολιόταν με έναν καταψύκτη Κι όμως, ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά που ασχολήθηκαν με την κατανόηση της φύσης, του σύμπαντος και των κινδύνων της ατομικής βόμβας, ασχολήθηκε πολλές ώρες από την καθημερινότητά του για να επινοήσει ένα... ψυγείο.Ο λόγος για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και η ιστορία έχει ως εξής:Το 1926 στο Βερολίνο, οι νοικοκυρές αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την συντήρηση των φαγητών. Μέχρι τότε....
χρησιμοποιούσαν ψυγεία πάγου. Κουτιά, δηλαδή, στα οποία τοποθετούνταν ένα μεγάλο κομμάτι πάγου που πουλούσαν υπαίθριοι παγοπώλεις στο δρόμο. Η αλλαγή έγινε προς τα ηλεκτρικά ψυγεία, με την διαφορά πως ήταν τόσο τερατώδη και επικίνδυνα που σε πολλές περιπτώσεις, οι διαρροές αερίων προκαλούσαν θανάτους. Το διοξείδιο του θείου και το μεθυλοχλωρίδιο που χρησιμοποιούσαν για να επιτύχουν την επιθυμητή ψύξη, είναι θανατηφόρα. Αν τα συστατικά αυτά ήταν καλά σφραγισμένα μέσα στο σύστημα ψύξης, δεν υπήρχε πρόβλημα. Επειδή, όμως, η κατασκευή του συστήματος αποτελούνταν από πολλά μέρη, οι ενώσεις κάποιες φορές διαστέλλονταν και υπήρχε διαρροή.
Το ψυγείο του Αϊνστάιν -Οταν μια ιδιοφυία ασχολιόταν με έναν καταψύκτη
Έτσι, μαζί με τον φίλο του, επίσης φυσικό και επίσης ιδιοφυία Léo Szilàrd, κάθισαν να σχεδιάσουν ένα λιγότερο θανατηφόρο και περισσότερο αξιόπιστο σύστημα ψύξης. Χρησιμοποιώντας ενιαίες κατασκευές και όχι κατασκευές από ξεχωριστά μέρη, αλλά και επινοώντας ένα σύστημα που μία πηγή θερμότητας θα έκανε με φυσικό τρόπο την πίεση των αερίων που χρειαζόταν για να ενεργοποιηθεί το σύστημα ψύξης, οι Αϊνστάιν και Szilàrd υποστήριζαν πως η διάρκεια ζωής του συστήματος ψύξης, θα ήταν ίδια με το εξωτερικό του ψυγείου, δηλαδή, θα διαρκούσε 100 χρόνια!
Από το 1926 έως και το για δύο χρόνια περίπου, οι δύο επιστήμονες είχαν καταθέσει περίπου 45 πατέντες για το νέο τους ψυγείο σε 6 χώρες. Η συγκυρία, όμως, του οικονομικού κραχ που βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1929 και της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε, δεν βοήθησε ώστε κάποιος κατασκευαστής να δοκιμάσει να φτιάξει αυτό το ψυγείο. Αντίθετα, οι δύο επιστήμονες πούλησαν τις πατέντες τους στην AB Electro Lux και συνέχισαν το επιστημονικό τους έργο, στη Γερμανία και μετέπειτα ως πολιτικοί πρόσφυγες, στις ΗΠΑ.
Οι πατέντες, όμως, παραμένουν σε αχρηστία μέχρι τώρα, που ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από το 2008 προσπαθούν να δημιουργήσουν το ψυγείο που θα λειτουργεί χωρίς ηλεκτρισμό ή αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες μας για ψύξη με πιο «πράσινο» τρόπο. Ίσως, λέμε ίσως, αν τα καταφέρουν οι ερευνητές, να έχει δικαιωθεί μερικώς το όνειρο του Άλμπερτ Αϊνστάιν για δροσερά ποτά και καλά συντηρημένο φαγητό.
Πηγή: digitallife.gr