Οι
υπολογιστές αναμένεται να αποκτήσουν υπεράνθρωπες δυνατότητες στη
διάρκεια του 21ου αιώνα. Μπορούν ωστόσο να αποτελέσουν απειλή κατά της
ανθρωπότητας;
Πόσο «έξυπνοι» είναι οι υπολογιστές σήμερα;Μπορούν να εκτελέσουν όλο και πιο σύνθετα καθήκοντα, με μια σχεδόν ανθρώπινη νοημοσύνη.Η Microsoft δημιούργησε ένα παιχνίδι για το Xbox, το οποίο μπορεί να αξιολογήσει τη διάθεση ενός παίκτη αναλύοντας τις εκφράσεις του προσώπου του, ενώ το 2011 ο υπερυπολογιστής της...
IBM, Watson, κέρδισε στο Jeopardy – ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων που απαιτεί από τους διαγωνιζόμενους να βρουν τις ερωτήσεις για τις απαντήσεις που τους δίνονται εκ των προτέρων.
Αυτές οι εξελίξεις μας έχουν φέρει πιο κοντά στο «Άγιο Δισκοπότηρο» της επιστήμης των υπολογιστών: την τεχνητή νοημοσύνη ή με άλλα λόγια τη δημιουργία μιας μηχανής που θα είναι ικανή να σκέφτεται και όχι μόνο να ανταποκρίνεται στις εντολές.
Αλλά τι θα συμβεί αν οι υπολογιστές αποκτήσουν μία «υπερ-νοημοσύνη», η οποία θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν τους ανθρώπους, όχι μόνο στην επιστήμη και τα μαθηματικά, αλλά στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα ή ακόμη και στις κοινωνικές δεξιότητες;
Ο Nick Bostrom, διευθυντής του Ινστιτούτου «Future of Humanity» στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πιστεύει ότι κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον, στο οποίο οι υπολογιστές δεν θα είναι πλέον πειθήνια όργανα, αλλά ένα κυρίαρχο είδος με κανένα ενδιαφέρον για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους. «Μόλις αναπτυχθεί μία τέτοιου είδους τεχνολογία, δεν θα μπορούμε να την περιορίσουμε», προειδοποίησε ο Bostrom.
Πότε αναμένεται να γίνει πραγματικότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη;....
Διαβάστε περισσότερα στο: www.secnews.gr