Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των δύο πανεπιστημίων ασχολούνταν με τα φωτόνια, από τα οποία κατάφεραν να σχηματίσουν μόρια. Όπως μάλιστα περιγράφουν, το νέο είδος ύλης συμπεριφέρεται με τρόπο ανάλογο των «φωτόσπαθων» της κλασικής ταινίας ....επιστημονικής φαντασίας. Επικεφαλής καθηγητές του προγράμματος είναι ο Μιχαήλ Λούκιν του Χάρβαρντ και ο Βλάνταν Βούλετιτς του ΜΙΤ. Το εύρημα ανατρέπει θεωρίες δεκαετιών σχετικά με τη φύση του φωτός, καθώς τα φωτόνια θεωρούνται σωματίδια χωρίς μάζα που δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, γι’ αυτό π.χ. δύο ακτίνες λέιζερ που θα διασταυρωθούν, απλώς θα περάσει η μία μέσα από την άλλη.
Όμως τα «φωτονικά μόρια», όπως είπε ο Μιχαήλ Λούκιν, συμπεριφέρονται διαφορετικά και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τόσο ισχυρά, που αρχίζουν να δρουν σαν να έχουν μάζα και έτσι προσδένονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μόρια.
Οι ερευνητές έβαλαν άτομα ρουβιδίου σε ένα θάλαμο κενού και μετά, μέσω λέιζερ, έψυξαν το νέφος των ατόμων σε θερμοκρασία λίγων μόνο βαθμών πάνω από το απόλυτο μηδέν. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ασθενείς παλμούς λέιζερ, έστειλαν μεμονωμένα φωτόνια να περάσουν μέσα από αυτό το ατομικό νέφος, το οποίο επιβράδυνε σημαντικά την κίνηση των διερχομένων φωτονίων. Τελικά, τα φωτόνια εξέρχονταν από την άλλη μεριά του νέφους σαν ένα ενιαίο μόριο.
«Δεν θα ήταν λάθος να το συγκρίνουμε με το “φωτόσπαθο”», δήλωσε ο Μιχαήλ Λούκιν για να συμπληρώσει πως «όταν αυτά τα φωτόνια αντιδρούν μεταξύ τους, πιέζονται και εκτρέπουν το ένα το άλλο». «Η φυσική του τι συμβαίνει σε αυτά τα μόρια είναι παρόμοιος με αυτό που βλέπουμε στις ταινίες».
Η ανακάλυψη, πέραν του να ωθεί παραπέρα τα σύνορα της επιστημονικής γνώσης, μπορεί να έχει και πρακτικές επιπτώσεις, καθώς τα φωτόνια αποτελούν το καλύτερο μέσο για την μεταφορά κβαντικών πληροφοριών, θα μπορούσε συνεπώς να αξιοποιηθεί σε ένα μελλοντικό κβαντικό υπολογιστή.
Ο Μιχαήλ Λούκιν είπε επίσης ότι κάποια μέρα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και πολύπλοκες τρισδιάστατες δομές, όπως κρύσταλλοι, μόνο από φως. «Σε τι ακριβώς θα αποβεί χρήσιμη, δεν ξέρουμε ακόμα, όμως είναι μια νέα κατάσταση της ύλης, συνεπώς ελπίζουμε ότι νέες εφαρμογές θα ξεπηδήσουν, καθώς θα συνεχίσουμε να μελετούμε τις ιδιότητες των φωτονικών μορίων», πρόσθεσε.
http://www.newsbeast.gr