Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες παρουσίασαν ένα μέτρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που απαιτεί από τις Αμερικάνικες εταιρείες, όπως η Google και η Yahoo να πρέπει να πάρουν άδεια από τις Ευρωπαϊκές αρχές προτού συμμορφωθούν με εισαγγελικές εντολές από τις Η.Π.Α. για προσωπικά δεδομένα.
Το μέτρο αυτό, που είναι μία αναθεώρηση σε ένα ευρύ νομικό πλαίσιο ηλεκτρονικής..
ιδιωτικότητας του Κοινοβουλίου, έρχεται ως απάντηση στο Prism, ένα κρυφό κατασκοπευτικό πρόγραμμα της Αμερικάνικης NSA που αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο. Οι Ευρωπαίοι εξοργίστηκαν από την αποκάλυψη ότι οι μεγαλύτερες Αμερικάνικες εταιρείες διαδικτύου, που πολλοί χρήστες τους ζουν στην Ευρώπη, ήταν υποχρεωμένες από τις Αμερικάνικες αρχές να διαμοιράζουν πληροφορίες από e-mail, web αναζητήσεις και άλλα online δεδομένα.
Η επιτροπή για τις Ελευθερίες Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, ενδέχεται να φέρει σε ψηφοφορία την αναθεώρηση αυτή σύντομα, ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο Γερμανός Jan Philipp Albrecht, μέλος της επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την προώθηση του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο. Το γραφείο του αποσαφήνισε αργότερα ότι η ψηφοφορία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και την Πέμπτη. Αν κερδίσει την έγκριση της επιτροπής, ο κ. Albrecht μπορεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους του Κοινοβουλίου με τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες συζητούν τις δικές τους εκδοχές για τους νέους κανόνες της ιδιωτικότητας.
Όμως, ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκανε λόγο για την ανωνυμία, δήλωσε ότι η ψηφοφορία μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο εάν παρέμβει η ΗΠΑ ή αν υπάρξει ισχυρό λόμπι από τις τεχνολογικές ομάδες που αντιμάχονται το νομοσχέδιο.
Η Αμερικάνικη κυβέρνηση είχε επιτύχει στο λόμπι που έκανε εναντίον μίας παρόμοιας κίνησης από Ευρωπαϊκούς αξιωματούχους πριν από δύο χρόνια. Οι αναφορές σχετικά με τις δραστηριότητες της NSA, έδωσαν στους υποστηρικτές των Ευρωπαϊκών δικαιωμάτων νέα κίνητρα για να προωθήσουν το θέμα ξανά.
Ο κ. Albrecht ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την αναθεώρηση την Πέμπτη, λέγοντας ότι είναι ένα μέσο για να σταματήσει το σύστημα με το οποίο οι Ευρωπαϊκοί πολίτες έχουν ασθενή προστασία από τις Αμερικάνικες αστυνομικές αρχές.
"Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η εταιρείες μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα από την Ευρώπη σε τρίτες χώρες, όπως η ΗΠΑ, χωρίς να υπάρχει νομική βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε. Αν το μέτρο γίνει νόμος, συνέχισε, οι εταιρείες "θα έχουν απαγόρευση για να το κάνουν αυτό".
Ένας ομιλητής της αποστολής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνήθηκε την Πέμπτη να κάνει κάποιο σχόλιο. Μηνύματα που στάλθηκαν στην Yahoo δεν έλαβαν κάποια απάντηση. Επίσης η Google αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το μέτρο θα εξανάγκαζε τις εταιρείες που δεν έχουν βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμορφωθούν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής προστασίας δεδομένων εάν έχουν δραστηριότητες στην Ευρώπη. Οι παραβάτες θα μπορούσε να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους ακόμα και 5 τοις εκατό του παγκόσμιου τζίρου τους.
Η αναθεώρηση θα απαιτεί από τις εταιρείες να αναζητούν άδεια από μία "εποπτεύουσα αρχή" από κάποια χώρα-μέλος προτού μεταφέρουν δεδομένα κάποιου πολίτη σχετικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του, είτε αυτές είναι τηλεφωνικές κλήσεις, είτε e-mails, είτε web αναζητήσεις είτε συναναστροφές στα κοινωνικά δίκτυα, έξω από την Ένωση κατ' εντολή ξένης κυβέρνησης ή ξένου δικαστηρίου.
Η ευρεία νομοθεσία για την ιδιωτικότητα συζητείται για πάνω από δύο χρόνια. Ο κ. Albrecht είπε ότι θα ήθελε ένα τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου να εγκριθεί κατά την Άνοιξη και να μπει σε εφαρμογή μετά από δύο χρόνια.
Αυτό το σχέδιο ενδεχομένως να μπορεί να εμποδιστεί από ισχυρό λόμπι από εταιρείες της Silicon Valley και από άλλες ισχυρές ομάδες στις Βρυξέλλες και από ενδεχόμενη παρατεταμένη φιλονικία μεταξύ των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το πόσο μακρυά θα πάνε για να προστατέψουν την ιδιωτικότητα.
Η Ιρλανδία, η Βρετανία και άλλες χώρες ανησυχούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυγχάνει στο να εκμεταλλευτεί τις αυξανόμενες ευκαιρίες που έρχονται από τις διαδικτυακές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία. Η Apple, το Facebook και η Google έχουν όλες Ευρωπαϊκά αρχηγεία στο Δουβλίνο.
Ακόμα και αν οι νέοι κανόνες εγκριθούν, υπάρχουν υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ μεμονωμένων Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των ΗΠΑ που μπορεί να διατηρήσουν τον διαμοιρασμό των πληροφοριών μεταξύ τους ως μέρος των ενεργειών τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.
Πηγή: New York Times
http://www.adslgr.com/