Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Έληξαν τα Windows XP;


Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι ερωτήσεις χρηστών Η/Υ σχετικά με τη λήξη των Windows XP. Οι απορίες είναι εύλογες και δικαιολογημένες: τι γίνεται τώρα που λήγουν τα XP; Πρέπει να βάλουμε άλλα Windows; Τι κίνδυνος υπάρχει αν συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε;Ως τεχνικός υπολογιστών οφείλω να πάρω σαφή θέση. Η γνώσεις και η πολυετή πείρα με βοηθούν να δω κάποια πράγματα πιο καθαρά και νηφάλια. Πρώτα απ’ όλα ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι τα ΧΡ: είναι ένα λειτουργικό σύστημα τής Microsoft που αντικατέστησε τα Windows 98 και παρέδωσε τη σκυτάλη στα Windows Vista. Το....
λειτουργικό σύστημα είναι το βασικό πρόγραμμα που φορτώνεται κατά την εκκίνηση του Η/Υ. Μας εμφανίζει την επιφάνεια εργασίας στην οθόνη και διαχειρίζεται φακέλους και αρχεία στο σκληρό δίσκο. Αντιδρά στις κινήσεις του ποντικιού και άλλων περιφερειακών. Αποτελεί τη βασική εργαλειοθήκη για την εκτέλεση άλλων εφαρμογών όπως Microsoft Office, Google Chrome, Skype κτλ.

Ας δούμε ξεκάθαρα τι σημαίνουν οι ενημερώσεις που σταμάτησαν στις 8 Απριλίου 2014. Ενημερώσεις (στα αγγλικά updates ή patches) είναι αυτό που σημαίνει η λέξη patch, μπάλωμα! Για τα ΧΡ έχουν βγει περί τις τριακόσιες ενημερώσεις, δηλαδή είναι ένα χιλιομπαλωμένο λειτουργικό. Βασικά, τα μπαλώματα χρειάζονται για δύο λόγους: πρώτον τα ΧΡ όταν πρωτοβγήκαν ήταν πολύ ανώριμα και με αρκετά σφάλματα, τα οποία μέσω των ενημερώσεων άρχισαν σιγά-σιγά να διορθώνονται. Δεύτερον οι συνεχείς εξελίξεις στον κλάδο τής πληροφορικής φέρνουν αλλαγές, εμπλουτισμό, απειλές, οι οποίες με τις ενημερώσεις αντιμετωπίζονται ή ενσωματώνονται.

Τι σημαίνει όμως η παύση υποστήριξης για τον απλό χρήστη; Απαντάω με ερώτηση: ποια υποστήριξη;;; Αισθανθήκατε ποτέ ότι έχετε κάποιον να σας υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξης των ΧΡ; Γλιτώσατε από μπλε οθόνες, κολλήματα, ιούς, φορμάτ χάρη στην υποστήριξη τής Microsoft; Όχι!! Σας αποζημίωσε ποτέ κανείς για τις χιλιάδες χαμένες εργατοώρες εξ’ αιτίας ενός κακογραμμένου και χιλιομπαλωμένου λειτουργικού, που παρεμπιπτόντως είναι ο λόγος που o ιδρυτής τής Microsoft Bill Gates είναι ο ποιο πλούσιος άνθρωπος στη γη; Όχι!!!

Το θράσος τής Microsoft λοιπόν δεν έχει όρια. Σταματάει να βγάζει μπαλώματα για τα ΧΡ έχοντας ένα πράγμα κατά νου: την άσκηση ψυχολογικής βίας με σκοπό το κέρδος! Θέλει να τρέξουμε να αγοράσουμε κάποιο πιο σύγχρονο χιλιομπαλωμένο λειτουργικό τής ιδίας, π.χ. Vista, Windows 7 ή 8. Αίσχος!

Στην πραγματικότητα στις 8 Απριλίου 2014 δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Έτσι κι αλλιώς η όποια υποστήριξη των ΧΡ έχει σταματήσει εδώ και χρόνια. Ο Ιnternet Explorer έχει μείνει στην έκδοση 8, ενώ στα Windows 7 και 8 είναι στην έκδοση 11! Οι ενημερώσεις των δύο τελευταίων ετών αφορούν κυρίως το μπάλωμα, το κλείσιμο των κενών ασφαλείας τού Internet Explorer 8, που έτσι κι αλλιώς όλοι αποφεύγαμε γιατί υπήρχαν οι καλύτεροι πλοηγοί Mozilla Firefox και Google Chrome. Οι δύο τελευταίοι συνεχίζουν να ενημερώνονται κανονικά και αποτελούν μια ασφαλή λύση για τα ΧΡ.

Συνοψίζοντας να πούμε τα εξής:
- Τα Windows XP θα συνεχίσουν να τρέχουν κανονικά στους υπολογιστές μας παρά τη λήξη τής “υποστήριξης” από πλευράς Microsoft.

- Τα Windows XP ΔΕΝ είναι ένα ασφαλές λειτουργικό, αλλά ΠΟΤΕ δεν ήταν ασφαλές. Χρειάζεται εγκατεστημένο και ενημερωμένο πρόγραμμα anti-virus αλλά και γνώσεις και εμπειρία από τη μεριά τού χρήστη.

- Τα Windows XP θα συνεχίσουν να υπάρχουν για αρκετά χρόνια ακόμα παρά τις προσπάθειες τής κατασκευάστριας Microsoft να τα αφανίσει. Θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια προβλήματα αλλά και τα ίδια πλεονεκτήματα: συμβατότητα, γνώριμο περιβάλλον, λίγες απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ και μνήμη RAM.

Και κάτι τελευταίο: Κανένα λειτουργικό σύστημα, είτε λέγεται Windows, Linux ή Mac, δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αρχεία σας. Να θυμάστε τακτικά να κάνετε αντίγραφα των σημαντικών αρχείων σας. Το backup σώζει ζωές, περιουσίες, κόπους ετών, αναμνήσεις και τόσα άλλα πολύτιμα πράγματα που αποθηκεύουμε στους υπολογιστές μας.