Τι μπορεί να μας προστατέψει από τα
επώδυνα συμπτώματα της μέθης; Ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο
ανακαλύπτουν αντίδοτα στο hangover.Τα φώτα της δημοσιότητας
συγκέντρωσε πριν από λίγες ημέρες η είδηση ότι μια ερευνητική ομάδα
ανέπτυξε μέθοδο με την οποία μπορεί να παραχθεί κρασί η κατανάλωση του
οποίου δεν θα προκαλεί συμπτώματα μέθης.Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι χρησιμοποίησαν το ένζυμο
νουκλεάση ως ένα είδος «γενετικού μαχαιριού» με το οποίο παρενέβησαν στο
γενετικό υλικό των μυκήτων του... κρασιού ώστε αυτοί να σταματήσουν να
παράγουν τα τοξικά υποπροϊόντα που προκαλούν το hangover μετά την
κατανάλωση κρασιού. Ετσι οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν τη γεύση του
κρασιού και τις ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητές του χωρίς να
φοβούνται για τις πιθανές επιπτώσεις.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Applied and Enviromental Microbiology». Ωστόσο δεν είναι η πρώτη προσπάθεια αναζήτησης ενός αντίδοτου για το hangover. Διάφορες ερευνητικές ομάδες τα τελευταία χρόνια έχουν προτείνει μια σειρά από μεθόδους αποφυγής των συμπτωμάτων της μέθης. Ας δούμε τις πιο απλές αλλά και απρόσμενες εξ αυτών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Applied and Enviromental Microbiology». Ωστόσο δεν είναι η πρώτη προσπάθεια αναζήτησης ενός αντίδοτου για το hangover. Διάφορες ερευνητικές ομάδες τα τελευταία χρόνια έχουν προτείνει μια σειρά από μεθόδους αποφυγής των συμπτωμάτων της μέθης. Ας δούμε τις πιο απλές αλλά και απρόσμενες εξ αυτών.
Σπαράγγια
Σύμφωνα με ερευνητές στη Νότια Κορέα, τα σπαράγγια διαθέτουν
κάποιες χημικές ουσίες που περιορίζουν τα συμπτώματα της μέθης.
Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου Jeju της Νότιας Κορέας διαπίστωσαν
ότι μεταλλικά στοιχεία αλλά και ορισμένα αμινοξέα των σπαραγγιών
καταφέρνουν να αντικαθιστούν αντίστοιχα στοιχεία που καταστρέφονται στα
ανθρώπινα κύτταρα εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ - η απώλεια αυτών των
στοιχείων έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο έντονος
πονοκέφαλος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συγκεκριμένες
χημικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος από τοξίνες.
«Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τα σπαράγγια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και να προστατεύσουν τα κύτταρα του ήπατος» ανέφερε ο B. Y. Kim, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, για να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση σπαραγγιών πρέπει να καταναλώνουμε και τα φύλλα αλλά και το κοτσάνι τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Food Science».
«Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τα σπαράγγια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και να προστατεύσουν τα κύτταρα του ήπατος» ανέφερε ο B. Y. Kim, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, για να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση σπαραγγιών πρέπει να καταναλώνουμε και τα φύλλα αλλά και το κοτσάνι τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Food Science».
Μέλι
Επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας στη Βρετανία συνιστούν ένα...Διαβάστε περισσότερα στο: www.tovima.gr