Οι τυροκόμοι θα μπορούν πλέον να ελέγχουν πόσες τρύπες θα έχει το τυρί τους εισάγοντας μικροσωματίδια αχύρου στο γάλα
Μετά από έναν αιώνα ερευνών και μελετών, λύθηκε το μυστήριο που απασχολούσε τους Ελβετούς επιστήμονες: γιατί τα ελβετικά τυριά, όπως το έμενταλ, έχουν τρύπες.
Το... σκοτεινό μυστικό των τυριών αποκαλύφθηκε χάρη στις μελέτες που διενήργησαν οι ερευνητές του Agroscope, του ινστιτούτου επιστημών και τροφίμων που εδρεύει στη ....
Βέρνη, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους του Empa (Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας).
Αχυρα στο γάλα
Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων.
Το ινστιτούτο διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι τα σωματίδια αυτά εκλύουν αέρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «κενά» στο τυρί.
Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη αυτή αφού παρατήρησαν ότι οι τρύπες «εξαφανίζονταν» όταν το άρμεγμα των αγελάδων γινόταν με σύγχρονες μεθόδους.
«Ενοχος» ο παραδοσιακός κάδος.....
Διαβάστε περισσότερα στο: www.tovima.gr