Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ευρώπη και Ρωσία πάνε στον Αρη για να βρουν εξωγήινη ζωή

Αποστολή ExoMars: Τον Μάρτη Ευρώπη και Ρωσία πάνε στον Αρη για να βρουν εξωγήινη ζωή [εικόνες]Ευρωπαϊκή ένωση και Ρωσία φαίνεται πως, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά τα... εκτός Γης, έχουν βάλει τις βάσεις για μια στενή συνεργασία. Ο ESA μαζί με τον Roscosmos ετοιμάζονται για αποστολή στον Αρη.
Πριν από λίγους μήνες είχε ανακοινωθεί πως η ευρωπαϊκή και η ρώσικη υπηρεσία διαστήματος ετοιμάζονται για ένα πρότζεκτ τεραστίων διαστάσεων, με στόχο την ....
πλήρη εξερεύνηση της Σελήνης και την μόνιμη εγκατάσταση σε αυτήν. Οπως όλα δείχνουν όμως, η συνεργασία τους έχει και ακόμα πιο μακρινές βλέψεις.
Πιο συγκεκριμένα, Ευρωπαίοι και Ρώσοι στοχεύουν να στείλουν αποστολή στον Αρη, τοποθετώντας στον κόκκινο πλανήτη ανιχνευτές... εξωγήινης ζωής. Το πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία των δύο μεγάλων οργανισμών, έχει το όνομα ExoMars και θα ξεκινήσει τον Μάρτη του 2016.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το ExoMars περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές αποστολές. Ενας ανιχνευτής που θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Αρη, αλλά και ένας ακόμα που θα προσγειωθεί στον πλανήτη, πρόκειται να εκτοξευτούν την ίδια στιγμή, με έναν ρώσικο πύραυλο Proton, από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μέσα στο τρέχον έτος. Αυτά τα δύο μηχανήματα θα  μαζέψουν πληροφορίες οι οποίες, εκτός των άλλων, θα βοηθήσουν και στην δεύτερη αποστολή του ESA και του Roscosmos.
Αυτή θα γίνει το 2018, στέλνοντας στον κόκκινο πλανήτη ένα Rover. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, θα πρέπει πρώτα οι μηχανές που θα ταξιδέψουν τον επόμενο μήνα να ολοκληρώσουν πρώτα το έργο τους. Ο ανιχνευτής που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη, που θα γίνει το μεγαλύτερο σκάφος που έχει σταλθεί ποτέ εκεί, θα ψάξει σε υψόμετρο 400 χιλιομέτρων γύρω από τον πλανήτη για αέρια που μπορεί να συνδέονται με την ύπαρξη ζωής, έστω και παρελθοντικά, ενώ παράλληλα θα ερευνήσει σε ποιες περιοχές κρύβεται παγωμένο νερό κάτω από την επιφάνεια. Την ίδια στιγμή, θα βοηθήσει στην μετάδοση πληροφοριών πίσω στην Γη, όταν το Rover προσγειωθεί στο έδαφος του κοντινού μας πλανήτη.

Από την άλλη, το δεύτερο μηχάνημα που θα εκτοξευτεί τον Μάρτη θα τεστάρει βασικές τεχνολογίες προσγείωσης, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποτυχημένης προσεδάφισης του Rover. Οι επιστήμονες του ESA και του Roscosmos είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ο Αρης αποτελεί ένα... μίνι νεκροταφείο αντίστοιχων συσκευών. Ηδη 26 ανιχνευτές έχουν καταστραφεί, είτε επειδή δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν τον κόκκινο πλανήτη, είτε επειδή δεν προσγειώθηκαν ομαλά σε αυτόν. Για αυτό το λόγο, οι επιστήμονες παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να αποφύγουν μια ακόμα αποτυχία.
Μιλώντας για την επιχείρηση ExoMars, ο....


Διαβάστε περισσότερα στο: www.iefimerida.gr