Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Linux για αρχάριους: Γιατί Linux;


Linux για αρχάριους: Γιατί Linux;
Γιατί Linux; Κάθε λειτουργικό σύστημα διέπεται από κάποιες βασικές αρχές. Όπως είναι φυσιολογικό, κάθε φορά που γίνεται μία μετάβαση από ένα λειτουργικό σύστημα σε ένα άλλο, ο χρήστης συναντάει κάποιες δυσκολίες προσαρμογής. Το βασικό αίτιο των δυσκολιών αυτών είναι η αδυναμία του χρήστη να παραδεχτεί ότι τα πράγματα στο νέο λειτουργικό σύστημα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παλιό.
Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν είναι διατεθειμένος είτε να μάθει κάτι καινούριο, είτε δεν έχει να αφιερώσει τον....
απαιτούμενο χρόνο, τότε, ίσως η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή είναι η πλέον ανώδυνη λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, η συνήθης κατάληξη είναι η απογοήτευση του νέου χρήστη αλλά και η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων για τις δυνατότητες του λειτουργικού.
Τα παραπάνω ισχύουν ανεξαρτήτως του πιο είναι το νέο λειτουργικό και πιο το παλιό. Σε όλα τα λειτουργικά συστήματα μπορείς να εκτελέσεις όλες τις βασικές λειτουργίες που περιμένεις σε έναν υπολογιστή.

Linux != Windows



Σημείωση: Η ενότητα που ακολουθεί αποτελεί μετάφραση ενός αποσπάσματος από το δοκίμιο «Linux is not Windows» που μπορεί να βρεθεί εδώ. Μία ανεπίσημη μετάφραση ολόκληρου του δοκιμίου μπορεί να βρεθεί εδώ.
Θα είσαστε έκπληκτοι αν μαθαίνατε πόσοι άνθρωποι έχουν το παραπάνω παράπονο. Ερχόμενοι στο Linux, προσδοκούν ότι θα βρουν μία ανοικτού κώδικα και ελεύθερη έκδοση των Windows. Συχνά, αυτή είναι και η ενημέρωση που τους παρέχεται από τους από φανατικούς υπέρμαχους του Linux. Πρόκειται όμως για μία προσδοκία που δεν έχει βάση.
Οι λόγοι που οι άνθρωποι θέλουν να δοκιμάσουν το Linux ποικίλουν. Στην ουσία όμως υπάρχει ένας θεμελιώδης λόγος: Ελπίζουν ότι το Linux θα είναι καλύτερο από τα Windows. Κοινά κριτήρια είναι το κόστος, οι επιλογές, η απόδοση, η ασφάλεια κ.ά. Αλλά κάθε χρήστης Windows που δοκιμάζει το Linux, το κάνει επειδή ελπίζει ότι θα είναι καλύτερο από αυτό που ήδη έχει.
Και εκεί είναι η βάση του προβλήματος.
Είναι αδύνατον για οποιοδήποτε πράγμα να είναι καλύτερο από κάποιο άλλο και συνάμα να είναι ολόιδιο με αυτό. Ένα τέλειο αντίγραφο θα είναι ισάξιο, αλλά ποτέ καλύτερο. Έτσι, όταν δοκιμάσατε το Linux, αναπόφευκτα πιστεύατε ότι θα είναι διαφορετικό. Πολλοί όμως αγνοούν αυτό το γεγονός και θεωρούν ότι κάθε διαφορά μεταξύ των δύο λειτουργικών αποτελεί κάποια αποτυχία του Linux.
Σαν ένα απλό παράδειγμα, δείτε την αναβάθμιση κάποιου οδηγού μίας συσκευής. Συνήθως, στα Windows πάμε στη σελίδα του κατασκευαστή, κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε τον νέο οδηγό. Στο Linux, αναβαθμίζουμε τον πυρήνα του λειτουργικού (kernel). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο Linux, με μία αναβάθμιση του kernel αναβαθμίζουμε όλους τους οδηγούς για το σύστημά μας, ενώ στα Windows πρέπει να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε τον κάθε οδηγό ξεχωριστά. Σίγουρα πρόκειται για μία διαφορετική διαδικασία που σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι άσχημη. Πολλοί άνθρωποι όμως παραπονιούνται για τη διαδικασία αυτή διότι δεν την έχουν συνηθίσει.
Σαν ένα άλλο παράδειγμα, δείτε τον Firefox που αποτελεί ίσως την πιο πετυχημένη εφαρμογή ανοικτού κώδικα. Ένας φυλλομετρητής (browser) που «κέρδισε» όλον τον κόσμο. Κατάφερε να επιτύχει επειδή ήταν μία τέλεια αντιγραφή του Internet Explorer; Του ποιο δημοφιλούς browser; Όχι! Πέτυχε επειδή ήταν καλύτερος από τον Internet Explorer. Και ήταν καλύτερος γιατί ήταν διαφορετικός! Συμπεριλάμβανε περιήγηση με την βοήθεια καρτελών (tabbed browsing), ζωντανούς σελιδοδείκτες (live bookmarks), ενσωματωμένη μπάρα αναζήτησης, υποστήριξη για εικόνες τύπου και άλλα υπέροχα πράγματα. Η λειτουργία της εύρεσης εμφανίζεται σαν μπάρα στη βάση του και ψάχνει στη σελίδα την ώρα της πληκτρολόγησης, παίρνοντας κόκκινο χρώμα αν δε βρει κάτι. Από την άλλη, ο Internet Explorer (μέχρι και την έκδοση 6) δεν προσφέρει τίποτε από τα παραπάνω. Ακόμη και για την εύρεση, χρειάζεται επεκτάσεις που απαιτούν να κάνουμε «κλικ» σε ένα κουμπί “ok” για να αρχίσει η εύρεση και ακόμη ένα «κλικ» σε ακόμη ένα “ok” στο μήνυμα λάθους, όταν δε βρει κάποιο αποτέλεσμα που να ταιριάζει. Μία ξεκάθαρη περίπτωση μίας εφαρμογής ανοικτού κώδικα που είναι καλύτερη. Και είναι καλύτερη διότι είναι διαφορετική. Αν ο Firefox αποτελούσε μία τέλεια αντιγραφή του Internet Explorer, θα είχε εξαφανιστεί στη στιγμή. Αν το Linux ήταν και αυτό μία αντιγραφή των Windows; Θα είχε και αυτό εξαφανιστεί.
Οπότε η λύση στο πρόβλημα: Θυμηθείτε ότι όπου το Linux σας είναι οικείο και ίδιο με αυτό που έχετε συνηθίσει, δεν είναι καινούργιο και βελτιωμένο. Καλοδεχτείτε τα σημεία στα οποία είναι διαφορετικό, γιατί μόνο εκεί έχει την ευκαιρία να «λάμψει».

Γιατί να βάλω Linux;

Επιτέλους γιατί Linux; Γιατί πρέπει να επιλέξω το λειτουργικό του υπολογιστή μου να είναι το Linux; Τι κερδίζω βάζοντας Linux; Δεν το ξέρω το Linux, είναι δύσκολο; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις σας που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση. Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτές τις απορίες όσο πιο απλά γίνεται:.....

Διαβάστε περισσότερα στο: www.secnews.gr


WebHosting_2014