Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Διαφορά μεταξύ RAM και ROM

RAMΥπάρχουν διάφορα μέρη σε έναν υπολογιστή που μπορούμε να αποθηκεύσουμε δεδομένα. Ο σκληρός δίσκος είναι η κύρια συσκευή αποθήκευσης που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση όλων των απαραίτητων δεδομένων όπως αρχεία OS, εφαρμογές, μουσική, βίντεο κ.λ.π. Εκτός από τον σκληρό δίσκο, έχουμε επίσης τη μνήμη RAM, τη ROM κ.α. Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ RAM και ROM;

Τι είναι η μνήμη RAM (Random Access Memory);....

Μετά το σκληρό δίσκο ή SSD, η μνήμη RAM είναι το μεγαλύτερο αποθηκευτικό μέσο που υπάρχει στο hardware του υπολογιστή. Η RAM χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των προγραμμάτων και των δεδομένων που χρησιμοποιεί η CPU σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα στη μνήμη RAM μπορούν να διαβαστούν, να γραφτούν και να διαγραφούν όσες φορές επιθυμούμε.
H RAM είναι μια «πτητική» μνήμη (volatile memory) που σημαίνει ότι τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα εκεί εξαφανίζονται τη στιγμή που σταματάει η παροχή ρεύματος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μνήμη RAM για μόνιμη αποθήκευση, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ πιο γρήγορη από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους.
Όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούμε έχουν ενσωματωμένους τρόπους αντιμετώπισης της πτητικότητας της RAM. Όλες οι εργασίες που πραγματοποιούνται, αποθηκεύονται συνεχώς στο σκληρό δίσκο για να αποφευχθούν καταστάσεις όπου απροσδόκητο κλείσιμο του συστήματος θα οδηγούσε σε απώλεια δεδομένων.

Τύποι μνήμης RAM

SRAM (Static RAM): Αποθηκεύει κάθε bit δεδομένων χρησιμοποιώντας ένα κύτταρο μνήμης (cell) με έξι τρανζίστορ. Η SRAM είναι πολύ πιο γρήγορη από τη DRAM αλλά πιο δαπανηρή.
DRAM (Dynamic RAM): Αποθηκεύει κάθε bit δεδομένων, χρησιμοποιώντας ένα ζεύγος τρανζίστορ και πυκνωτή, τα οποία αποτελούν ένα κύτταρο μνήμης DRAM

Τι είναι η ROM (Read-Only Memory);

Ένας άλλος αξιοσημείωτος τύπος μνήμης που υπάρχει στον υπολογιστή είναι η ROM. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα δεδομένα στη μνήμη μπορούν μόνο να διαβαστούν από τον υπολογιστή. Οπότε ποιος ο λόγος που χρησιμοποιείται αυτή η μνήμη;
Η ROM είναι μια μη πτητική μνήμη. Δεν χάνει τα δεδομένα της ακόμα κι αν έχει αφαιρεθεί η τροφοδοσία ρεύματος. Η ROM χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του υλικολογισμικού για το hardware το οποίο δεν παίρνει σχεδόν καμία ενημέρωση, για παράδειγμα το BIOS.
Τα δεδομένα στην παραδοσιακή μορφή της ROM είναι συνδεδεμένα με αυτή, δηλ. περασμένα κατά τη στιγμή της κατασκευής. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η μνήμη έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίζει τη διαγραφή και την επανεγγραφή δεδομένων, αν και δεν μπορεί να επιτύχει το επίπεδο απόδοσης ενός τσιπ RAM.

Τύποι ROM

Mask ROM: Στον συγκεκριμένο τύπο ROM τα δεδομένα γράφονται κατά την κατασκευή του τσιπ μνήμης.
PROM (Programmable Read-only Memory): Τα δεδομένα εγγράφονται μετά τη δημιουργία του τσιπ μνήμης. Είναι μη πτητική.
EPROM (Erasable Programmable Read-only Memory): Τα δεδομένα από αυτό το μη πτητικό τσιπ μνήμης μπορούν να διαγραφούν, μέσω της έκθεσής του σε υπεριώδη ακτινοβολία υψηλής έντασης.
EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-only Memory): Τα δεδομένα από το συγκεκριμένο μη πτητικό τσιπ μνήμης μπορούν να διαγραφούν ηλεκτρικά χρησιμοποιώντας εκπομπές ηλεκτρονίων (tunneling Fowler-Nordheim). Οι σύγχρονες μονάδες EEPROM είναι αρκετά αποδοτικές όσον αφορά τις δυνατότητες ανάγνωσης και εγγραφής.
Τα οπτικά μέσα αποθήκευσης όπως το CD-ROM είναι επίσης μια μορφή μνήμης μόνο για....

Διαβάστε περισσότερα στο: www.secnews.gr